Hoe knip je een plastic zak? Hoe maak je ‘plarn’?

Voordat je met plasticzakken kunt haken of breien, moet je de zak eerst tot een lange sliert knippen. Niet alle zakken zijn echter even geschikt. Dunne knisperende zakken haken het prettigst (zoals die van HEMA bijvoorbeeld). Tassen die dik zijn en een beetje plakkerig, kun je beter laten liggen. Deze haken vrij zwaar en leggen tijdens het haken grote druk op de polsen. Wanneer een tas rot haakt (of breit) stop er dan gewoon mee en pak een ander. Plastic zakken genoeg op aarde…

Werkwijze:

Cleolidewij - Plarn stap 1

1. Leg je tas op een vlakke ondergrond.
2. Knip de onder- en bovenkant eraf.
3. Rol/vouw de tas op. Zorg dat je wel een stuk onopgerolde tas over laat. Rol/vouw hem niet helemaal op.

Cleolidewij - Plarn stap 2

4. Knip allemaal ‘plakjes’ van een centimeter of 2/3. Dunne tassen moet je wat breder knippen, dikkere tassen wat dunner.
5. Schud de strookje uit, net zoals op de foto.
6. Pak de tas bij het ongeknipte tussenstuk vast, knip schuin van de een naar de andere strook. Het gestreepte lijntje geeft het ‘rechtdoor’ aan, zo moet je dus niet knippen. De volle lijn geeft de kniplijn aan.

Cleolidewij - Plarn stap 3

Et voila, daar ligt je hoopje ‘plarn’ (plastic + yarn), een enorm lange sliert. Rol hem op en het haken of breien kan beginnen.

Advertenties

7 reacties op ‘Hoe knip je een plastic zak? Hoe maak je ‘plarn’?

 1. Goed uitgelegd.
  Ik heb inmiddels een stuk of tien tassen gehaakt van plarn.
  Mijn schoondochters vinden ze leuk en ik heb er ook al een verkocht.
  Nu nog voldoende tassen verzamelen in leuke kleurtjes. …

 2. je kunt de plastice tasjes ook op een andere manier bewerken.leg de tas op zijn kant.vouw het stukje voor stukje om.zodat je een dunne reep over hebt.je knipt de handvat en de bodem eruit.dan knip je het in kleine stukjes.en als je een stukje plastic op pakt.dan heb je een plastice ring.die reig je met andere ringen in elkaar.en zo ontstaat er een lange ketting en ook zo kun je haken.en het is ook nog een stuk steviger.op youtube vind je veel filmpjes hoe je dit moet doen.en vast ook op andere sites.

  1. Is dat aan elkaar knopen niet alleen maar meer werk? Want hoe dikker je de repen knipt, hoe steviger de ‘plarn’ is. En anders zitten al die knoopjes maar in de weg…

   1. reactie op cleo.
    hoi cleo het is misschien wel veel werk.
    maar ik knip de repen dun.en het ligt er ook net aan
    welke tasjes je gebruikt.die dunne kan ik zonder te veel moeite gebruiken.en ik heb inmiddels al 1 nek tasje voor mobiel/rookwaren af.een schoudertas.
    en ik heb nu bijna schoudertas 2 bijna af.en ik ga er steeds meer op vooruit.en deze ziet er ook veel beter uit dan mijn eerste 2 tasjes.
    en ik kan ook makkelijk haken met de ah tassen,en van de schoenenreus je moet dan alleen overstappen naar een dikkere haaknaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s