Project 26: Review Creativebug

Cleolidewij - PROJECT 26

Met mijn nieuwe blogstart roep ik een nieuwe rubriek in het leven: project 26. Een jaar lang, om de week, wil ik mijzelf stimuleren meer te experimenteren en het creatieve pad op te gaan. Met tips, trucs en stappenplannen van experts wil ik mijn enthousiasme voor experiment en creativiteit opnieuw opflakkeren. Om de week probeer ik iets nieuws uit: van online schildercursus tot ‘moeilijk’ recept en van wildplukavontuur tot nieuwe naaitechniek. Week 1: online leren tekenen en schilderen via Creativebug.

Online leren tekenen
We zien maandelijks in de Flow prachtige illustraties van plantjes, bloemen, gezelligheid in huis en mensen. Ook mijn Instagramfeed staat vol met kunstwerken van illustratoren. Jaloersmakend handwerk als je het mij vraagt. Dat wil ik ook kunnen! Afgelopen jaren kwam ik te weinig toe aan het uitproberen van nieuwe dingen. Tijd om daar serieus verandering in te brengen. Daarom volgde ik afgelopen maanden online les bij via Creativebug, schafte ik wat potloden, verf en kwasten aan en kon het tekenplezier beginnen.

Cleolidewij - Review Creativebug

Les van Lisa Congdon
Creativebug brengt – zoals ze zelf zeggen – de beste kunst- en handwerkvideolessen in naaien, breien, haken, kunst en meer van dat.  Het platform wil handwerken terug in het dagelijks leven brengen en kijkers inspireren om mooie en/of nuttige dingen te maken. Ruim 100 experts hebben hun kunnen al gedeeld in fijne videolessen.

De lessen kun je twee weken gratis volgen, waarna je $ 4,95 per maand betaald, de prijs van een tijdschrift, maar dan wel met toegang tot een vrij groot archief vol inspiratie. De meeste lessen zijn in hapklare onderdelen van 10 á 20 minuten opgedeeld en duren gemiddeld 2 á 3 uur in totaal. Een vrije middag of avond is dus wel vereist wil je de volledige les volgen.

Creativebug
Drie foto’s ©Creativebug

Favoriete lessen
Ik ben meerdere maanden lid geweest, want wow, wat is er veel te bekijken. En Ik.Wil.Alles.Leren. Ik wil ook prachtige bloemen schilderen met waterverf, vette lijntekeningen maken, een plantenhanger macrameeën en een eigen art journal in elkaar zetten… Als ik drie favoriete lessen moet kiezen, zijn dat:

Creativebug - Lisa Congdon

Basic Line Drawing – Lisa Congdon  (2 uur, 31 minuten)
Geweldig! Zoveel enthousiasme voor eigen vak. En vooral: zoveel aanmoedigingen om gewoon te beginnen en vooral niet perfectionistisch te zijn. Het is heel fijn om van iemand die zulke mooie werken maakt, te horen dat ook zij het niet altijd goed doet, dat zij ook wel eens iets lelijks maakt. Tijdens deze les leer je met stift mooie patronen tekenen, bloemen en plantjes simpel op papier zetten en oude foto’s een extra dimensie te geven met speels lijnenspel. In haar andere lessen toont ze haar eigen schetsboeken: inspiratieboost gegarandeerd!

Creativebug - Yao Cheng

Intermediate Watercolor – Yao Cheng (2 uur, 36 minuten)
Yao schildert zo mooi, met zwierige, dromerige resultaten. Haar kleurgebruik is zeer fraai, evenals haar penseelstreken. Deze les is het vervolg op haar klas voor beginners waar je leert welk materiaal je nodig hebt en op welke manieren je welk resultaat krijgt. De les voor intermediates gaat verder en leert je ware kunstwerken maken. Moeilijk, maar met veel oefenen moet het ooit lukken. Omdat het er bij haar zo gemakkelijk uit ziet, zet het wel aan om het zelf ook uit te proberen. Klein minpuntje: ik vind haar een beetje arrogant en ietwat ongeïnteresseerd overkomen. Ondanks dat, toch een aanrader.

Creativebug - Heather Ross

Drawing and Illustration Basics – Heather Ross (3 uur, 12 minuten)
Dat ik graag wil leren tekenen en schilderen wordt bevestigd door mijn derde favoriet. Tijdens de illustratie-les van Heather Ross leer je eerst simpele voorwerpen schetsen die je in het vervolg van de les op verschillende manieren mag inkleuren met waterverf. Een mooie techniek. Ik kijk vaak bewonderend naar de plaatjes in Flow – vooral de ‘klein-geluk-afvink-postertjes’ door Deborah Van Der Schaaf – en met dat doel voor ogen ging ik de les in. Oké heel naïef natuurlijk, maar zo gemakkelijk is dat niet. Het is mij nog niet duidelijk hoe deze illustratoren zien waar de donkere stukken moeten komen en waar de highlights. Dat inbeeldingsvermogen moet ik nog verder ontwikkelen.

Cleolidewij - Review Creativebug

Conclusie
Creativebug was een leuke start voor mijn project 26 en gaf mij zeker een creatieve boost. Er is zoveel inspiratie te vinden en het is mij eindelijk duidelijk waar te beginnen wanneer ik een kwast in mijn handen heb. Ja, ik ben wat dat betreft wel een schilder- en tekennoob. En de beste tip ever? Alles natekenen en – schilderen wat je tegenkomt zonder enige schroom. En ik maar denken dat je alles zelf moet verzinnen en van nul af aan moet starten. Neenee: oefenen door na te doen, leren wat voor jou het best werkt, welke technieken je het meest plezieren en daarna een eigen stijl ontwikkelen. Belangrijke voetnoot hier: ik bedoel niet klakkeloos kopiëren en verspreiden op internet, wel nadoen en oefenen in je eigen schetsboek.

Ik moet nog wel een beetje geduld vinden tijdens het schilderen en tekenen. Tijdens het naaien weet ik precies wat ik doe en kan ik van te voren zien hoe het uiteindelijk zal worden. Wanneer ik iets op papier wil zetten is dit absoluut niet het geval. Lijnen pakken anders uit dan gepland, diepte en schaduw aanbrengen vergt best wat inzicht, om over de verhoudingen nog maar te zwijgen. Oefenen en durven doen dus…

Pluspunten:

 • Gigantische database aan creatieve lessen
 • Voor ieder wat wils qua onderwerpen
 • Eenmaal lid onbeperkt alles kijken
 • Proeven van artistieke bezigheden zonder grote investering
 • Groot en aanstekelijk enthousiasme bij lesgevers
 • Mogelijkheid om in contact te komen met lesgever
 • Per les een galerij met resultaten van ‘klasgenoten’

Minpunten:

 • Het is niet gratis
 • Je hebt een creditcard nodig om aan te melden (ook voor je gratis periode)
 • Veel keuze en de lessen zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden
 • Je moet een paar uur tijd hebben om een volledige les af te ronden

Cleolidewij - Review Creativebug

Heb jij al eens een les gevolgd bij Creativebug? 

Save

Advertenties

3 reacties op ‘Project 26: Review Creativebug

 1. Oh wat klinkt dat fijn om te doen. Ik wil al een hele tijd beter leren tekenen, maar op mezelf lukt dat zo moeilijk. Ik bekijk dit zeker eens!! Had er nog nooit van gehoord, bedankt voor de tip. En SUPER leuk idee, je project 26. Ik volg zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s