Project 26: Suikervrij eten

PROJECT 26

Mijn enthousiast heropende blog was iets te… enthousiast. Jullie moeten het blijven doen met sporadische berichtgeving. Misschien is dat verrassingseffect de meerwaarde van mijn blog?

Al maanden voel ik mij oververmoeid, uitgeput en heb continu nood aan een dutje (zonder dat daadwerkelijk te doen, want “zonde van de tijd” en “nog zoveel te doen”). Laten we stellen dat ik echt een kind van mijn tijd ben. Een van de remedies – naast de hoognodige rust – die mij werd voorgeschreven was het aanpassen van mijn eetgewoontes. Ik kan je alvast verklappen dat het wel wat effect heeft gehad.

De grote suikervrije ommezwaai
Ik dacht dat ik er niet zulke ongezonde eetgewoontes op na hield, maar bij elkaar opgeteld is het wel heel.veel.suiker. Zeg maar dag met je handje tegen 3x per week 2 á 3 overheerlijke romige chocoladecroissants, de roomboter-karamelstroopwafels, ontbijtjes met brood en een dikke laag chocoladevlokken of speculoospasta of kokosbrood, een flinke schep suiker in de thee, m&m koekjes, Tony’s chocolonely met karamel en zeezout…

PicMonkey Collage

Zoektocht naar suikervrij eten
Geen brood en geen suiker was de boodschap van de dokter. “Maar wat dan wel?!”, was mijn reactie net als wellicht iedereen die minimaal 8 boterhammen per dag verorbert, “zit er niet in alles suiker?!”. Ik kreeg helaas geen kant en klare menukaart mee, maar mocht de kerstmannen die ik nog in de kast had staan wel opeten. Ik loop dankzij de arts volledig mee met de huidige eettrend en ontkom bijna niet aan handige tips, recepten, blogs en kookboeken.

Ik ben er vrijwel volledig ingedoken (op de kerstmannen na, ha) en schrapte direct brood uit mijn ontbijt- en lunchmogelijkheden. Ik ontbijt meestal met warme havermoutpap en wisselende toevoegingen en zorg ’s avonds voor een grote pan eten of ovenschotel zodat ik de volgende middag de restjes kan opeten als lunch. Soep en groentetaart zijn eveneens geliefd voor beide maaltijdmomenten. De eerste twee weken heb ik gigantische honger gehad. Serieus, ik heb mijn maag nog nooit zo hard gehoord of gevoeld. Na een grote kom pap of yoghurt met zelfgemaakte granola was ik het beu om verder te eten, maar voldaan voelde ik mij niet. Tussendoortjes waren ook een dingetje, ik moest immers zelf het een en ander bakken, maar met weinig energie is dat niet zo vanzelfsprekend.

Cleolidewij - Bananenbrood

Favoriete tipgevers
Mijn suiker- en broodvrije bestaan is mede mogelijk gemaakt door deze enthousiaste tipgevers zonder dat ze er van af weten:

  • Kelly van Ma vie en vert: na jaren te hebben aanschouwd (en genegeerd, want ik had geen goesting om op mijn eten te letten) wat de alternatieven zijn, paste ik nu gretig haar tips toe.
  • ‘Gezond genieten!: kookboek voor het hele gezin’ van Amber Albarda: de bibvrouw zei “maar dat is toch voor kinderen?!”, ik eet als een kind, dus hield mij wijselijk stil.
  • Kookboeken van Pascalle Naessens: iets volwassener, lekker, veel groente, maar vaak nog honger na de maaltijd. Desalniettemin goede inspiratie.
  • Uit Pauline’s keuken‘ maakte ik al eerder recepten (deze dadeltaart is verrukkelijk). Haar suikervrije aanbod bestaat vooral uit recepten met vervangsuikers (honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker etc.). ‘Het Voedselzandloper kookboek’ heeft eveneens goede raad gegeven. Ik heb geen idee wat het dieet inhoud, maar de basisreceptjes zijn een goed startpunt voor mensen die enkel brood als ontbijt of lunch kennen.

Top 3 favoriet voedsel
Mocht je nieuwsgierig zijn, van deze maaltjes word ik oprecht heel blij:

  • Bananenbrood, ik zag het eerder bij De Groene Meisjes, at het al eens en vond het smakeloos, maar gaf het nu een nieuwe kans. En ik begrijp alle ‘heisa’ eindelijk! Zalig! Makkelijk als tussendoortje of als vliegensvlug ontbijt. Super lekker met gedroogde vijgen en koekkruiden. Wellicht door veel minder zoet te eten, dat ik dit al zoet genoeg vind (zonder siropen of andere vervangsuikers).
  • Banaan-ei-pannenkoeken, jummie for your tummy en maar 4 ingrediënten (of meer). Kluts een banaan met een ei, wat zaadjes en kaneel, even bakken en daarna smullen. Nog lekkerder met een beetje honing, kokosrasp en noten. Of met fruit.
  • Warme havermoutpap met pure chocolade. De chocolade smelt en iedere hap is pure vreugde. Niet verwacht dat ik dit ooit zou typen…

Cleolidewij - ontbijt zonder suiker

Conclusie
We zijn ondertussen zo’n twee maanden verder en mijn nieuwe eetgewoontes zijn gewoon. Suikervrij eten is best oké, eigenlijk niet zo moeilijk en vaak lekker. Ik geniet van mijn ontbijt, lunch met groentegerechtjes en tussendoor eet ik graag nootjes, gedroogd fruit, haverrepen of bananenbrood (en per uitzondering geniet ik extra van die ene stroopwafel vol suiker). Ik heb al meer energie dan een aantal maanden geleden (maar dat kan ook door alle rust komen). Ten slotte was ik bang dat ik gewicht zou verliezen, maar dikke hoezee, ik ben zwaarder dan ik ooit ben geweest.

Voor échte lekkernijen grijp ik toch liever naar suiker. Taart, koek, cake en snoep smaakt gewoon niet zó lekker zonder suiker. Een beetje suiker kan geen kwaad, van koekjes en taartjes eten met mate wordt een mens alleen maar gelukkig. Dat ik suiker uit mijn ontbijt en lunch heb geschrapt is voor mij al een grote verbetering.

Heb jij nog goede tips en een ultiem suikervrij recept?

Save

Advertisements

10 gedachten over “Project 26: Suikervrij eten

  1. gerhildemaakt

    Van Amber Albarda maakte ik ooit al een lekkere toffeetaart, met dadels. Alleen ben ik even vergeten in welk kookboek dat precies stond …
    Ik heb helaas een suikerverslaving en zie mij er niet zo snel vanaf geraken. Chapeau dat het zo goed gaat bij jou!

    1. Cleo Berichtauteur

      Ik ga op zoektocht naar dat recept! En ik dacht ook suikerverslaafd te zijn, maar eigenlijk kun je makkelijk zonder. Ik heb geen afkickverschijnselen gehad, hoewel de eerste week alles wat smakeloos was, vooral thee. Ik moet zeggen dat het wel makkelijker is als je geen koek en snoep in huis hebt. Goede voorbereiding is alles. Wanneer ik geen tussendoortjes zonder suiker in huis heb, grijp ik toch naar iets met suiker om de trek en/of honger te stillen (dat is niet erg, niemand zal je straffen haha). Doet mij er aan denken de zonder-suiker-voorraad aan te vullen ;-)

  2. Kelly

    Oh zo grappig, die “(en genegeerd, want ik had geen goesting om op mijn eten te letten)” :D
    Maar ook, en vooral, heel goed dat je actie ondernomen hebt en dat je al een verschil begint te merken.

    Ik zocht net trouwens een receptje voor pompoenbrood, dus dank je voor de link! :) Morgenavond wordt dat hier getest!

    Op mijn pinterestbord “Zoet” staan trouwens veel recepten zonder geraffineerde suikers (wel voornamelijk vegan, maar dat kan je wel vervangen als je dat wil). Ik weet niet welke suikers je wel en niet gebruikt, maar misschien vind je daar nog wel iets tussen dat je aanspreekt én dat je ‘mag’ eten :)

    1. Cleo Berichtauteur

      Tja, geen zin om op mijn voeding te letten is echt dé reden om niet eerder de omslag te maken. Ik heb altijd gegeten omdat het moet, omdat je je anders niet goed voelt en omdat het gewoon nodig is. Gelukkig begint daar nu verandering in te komen: de zoektocht naar alternatieven, dingen zelf maken en het experimenteren maakt dat ik wat meer geniet van eten.
      En bedankt voor je verwijzing naar je Pinterest, ik ga er direct een kijkje nemen!

  3. Anna (Ook Anna doet dingen)

    Wat inspirerend om hierover te lezen! En wat fijn dat het nu gewoon geworden is om zo te eten. Ik vind het heel knap dat het zo gelukt is, zeker als je zoveel dagen achter elkaar echt honger had. Doorzetter! Zelf zit ik er ook weleens aan te denken om suikervrij te gaan eten (of het in ieder geval een maand lang te proberen), maar ik zie er altijd zó tegenop. Ik ben bang dat ik het te moeilijk ga vinden.

    1. Cleo Berichtauteur

      Bedankt voor je leuke reactie :-) . Het hoeft niet definitief te zijn hè, als het té moeilijk blijkt of als het niet lukt kun je met alle gemak je gebruikelijke eten achter uit de kast trekken ;-). Ah en langzaam op/afbouwen zeggen de voedingsexperts. Ik eet nog graag iets bomvol suiker, dat moet kunnen. Niet iedere dag, maar soms, omdat het dan extra genieten is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s