FAQ – Veelgestelde vragen

Welke naaimachine gebruik je?
Al sinds het begin naai ik met de Husqvarna naaimachine van mijn oma, aangekocht in 1966. De machine heeft een rechte en zigzag-steek, kan voor- en achteruit en kan volgens het boekje sokken stoppen, borduren, knoopsgaten maken… Oftewel hij kan alles, maar je moet het wel zelf doen, zo ging dat in den tijd en zo kan het nog steeds. Ik raad iedereen een oude naaimachine aan. Het is degelijk materiaal en mits een beetje onderhoud blijft hij stikken voor de rest van je leven.

Heb je naailes gevolgd?
Neen, ik heb nooit naailes gevolgd, ook geen les van mijn oma of moeder gehad. Ik leer naaien tijdens het naaien (nog iedere keer!), door uit te proberen en te experimenteren. Youtube is zeer nuttig bij moeilijklijkende zaken zoals ritsen inzetten en sporadisch sla ik een naaiboek open. Ik ben echter te ongeduldig om dit op papier te bestuderen en probeer het liefst alles direct uit (soms met desastreuze gevolgen voor een naaiwerkje…).

Wil jij iets voor mij vernaaien?
Ik krijg deze vraag heel vaak, maar kan hier helaas niet op in gaan. Liefst moedig ik je aan om zelf aan de slag te gaan en te oefenen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Tips nodig? Google en WikiHow zijn je beste vrienden! Mocht je het echtecht nergens vinden steek ik graag een handje toe met eigen raad of handige tips van elders.
Kledingstukken die je niet zelf kunt vermaken of repaperen breng je best langs bij een naaiatelier in jouw buurt. Daar hebben ze kennis van zaken, zijn ze goed opgeleid en kunnen ze ieder naaiprobleem op te lossen zodat jij weer wat jaren toe kunt met je kledingstuk.

Wat zijn je favoriete winkels voor vernaaibare kleding?
Allereerst wil ik je aanmoedigen om te kijken naar wat je al hebt om te vernaaien. Hoor vervolgens bij vrienden en familieleden of zij iets kwijt willen. Nu kan ik mij voorstellen – en dat merk ik uit eigen ervaring – dat jij zelf en je omgeving nogal van opruimen houden en niets bruikbaars hebben. Geen erg: de kringwinkel, het Leger des Heils bieden uitkomst. Of nog beter: Think Twice in Vlaanderen. Daar vind je geheid mooie vintage jurkjes, soms hoeven ze enkel ingekort te worden! Eens in de zoveel tijd wordt alles flink afgeprijsd en vind je jurken met een uitdaging voor een paar euro.

Welke patronen gebruik je?
Meestal geen! Vaak gebruik ik mijn eigen kleding om een inschatting van vormen te maken. Nog vaker pas en speld ik de te vernaaien kleding op mijn lichaam af. Heel soms gebruik ik een patroon, zo heb ik weleens iets gekocht en geprint (op oud papier!) via Knipmode. Ik heb nog een aantal oude patroonboekjes liggen uit de jaren 60/70, maar dat heb ik nog niet durven uitproberen.

Andere vraag? Mail gerust naar cleolidewij@gmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s